preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zamet Rijeka

Login
Tražilica
e-Dnevnik

Katalog knjižnice OŠ Zamet

Priloženi dokumenti:
Kamo nakon osnovne skole (1).pdf

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Ožujak

Duboko vjerujem da ukoliko naporno radite možete postići ono što želite.

Znam da je to lakše reći nego napraviti, ali nemojte nikada prestati pokušavati.

Beyoncé Knowles

 

Zajedno više možemo

PU primorsko-goranske županije  i Grad Rijeka već pet  godina uzastopno  provode preventivni program ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO .

Program se  sastoji od komponenti usmjerenih na prevenciju zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja a koji su namijenjeni populaciji učenika 4.,5. i 6. razreda i njihovim roditeljima.

 

KOMPONENTE:

1. Mogu ako hoću – 1

2. Sajam mogućnosti

3. Prevencija i alternativa – 1

4. Prevencija i alternativa – 2

5. Mogu ako hoću – 2

 

 „Mogu, ako hoću 1“-„MAH-1“

Učenici 4. razreda osnovnih škola u pratnji svog učitelja/ice i kontakt-policajca organizirano dolaze u područnu policijsku postaju gdje ih se upoznaje s radnim okružjem i načinom rada policije kako bi učenici prihvatili policiju kao prijatelja pomagača. U okviru ovog posjeta učenici se kroz interaktivni pristup upoznaju o zaštitnoj ulozi policije i načinima na koji se mogu obratiti za pomoć te ih se educira  o samozaštitnom ponašanju u slučajevima pronalaska predmeta vezanih uz drogu, nasilje, vandalizam i drugih pojavnosti rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja. Svaki učenik dobiva knjižicu „Moj podsjetnik“, čiji se sadržaj temelji na preventivno-sigurnosnom aspektu.

 

Sajam mogućnosti“

Učenici 4.  i 5. razreda osnovnih škola u pratnji svog učitelja/ice i kontakt-policajca zajednički dolaze na Sajam mogućnosti,  gdje im različite kulturno- umjetničke, sportske i druge udruge predstavljaju svoje sadržaje kako bi oni mogli odabrati određenu aktivnost kojom bi se bavili u slobodno vrijeme.

 

„Prevencija i alternativa 1“

Policijski službenici za prevenciju i područni  kontakt- policajac dolaze u osnovnu školu na prethodno dogovoreni školski sat (npr. sat razredne zajednice) gdje uz nazočnost nastavnika provode interaktivni program s učenicima 5. razreda u trajanju od jednog školskog sata na temu: „Zlouporaba droga i drugi oblici rizičnog ponašanja ( vandalizam i nasilničko ponašanje te alkohol) s aspekta policijskog postupanja“.

Interaktivnim uvodnim predavanjem učenici se upoznaju s osnovama policijskog postupanja u slučajevima zlouporabe opojnih droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

Učenike se  upoznaje sa pravnim normama koje uređuju zlouporabu droga, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

Tijekom održavanja interaktivnog predavanja učenici sudjeluju u interaktivnim radionicama „Kviz znanja-značaj prevencije kriminaliteta“ i „Pravodobno rješavanje problema“ u kojima  se metodama supervizijskog vođenja početnika i igranjem uloga nastoje ponoviti usvojena znanja kako bi se dodatno učvrstili pozitivni životni stavovi i socijalno prihvatljivi oblici ponašanja.

 

„Prevencija i alternativa 2“

Policijski službenici za prevenciju, područni  kontakt- policajac u suradnji sa zdravstvenim djelatnikom, djelatnikom socijalne skrbi i predstavnikom nevladine organizacije zajedno dolaze u osnovnu školu na prethodno dogovoreni školski sat (npr. sat razredne zajednice) gdje uz nazočnost nastavnika provode interaktivni program s učenicima 6. razreda u trajanju od jednog školskog sata na temu: „Zlouporaba droga i drugi oblici rizičnog ponašanja (vandalizam i nasilničko ponašanje te alkohol)“.

U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici se detaljnije upoznaju sa zakonskim sankcijama, kao i štetnim  posljedicama zlouporabe droga i alkohola te drugim oblicima rizičnog ponašanja, posebice vandalizma i vršnjačkog nasilja, gdje ih se zaključno usmjerava da drogama i drugim rizičnim ponašanjima odlučno kažu NE jer za to uvijek postoji alternativa.

Svaki učenik na kraju predavanja dobije edukativno informativni karton „Moj otisak prsta“, koji sadrži podatke o njegovom kontakt policajcu te važne telefonske brojeve državnih institucija i organizacija koje mogu u slučajevima potrebe nazvati i zatražiti pomoć. Ujedno se učenici upoznaju sa svrhom daktiloskopije i načinima otkrivanja kaznenih djela te doprinosu Ivana Vučetića na tom području. U interaktivnoj vježbi s učenicima kontakt policajac im pomaže izuzeti otisak desnog kažiprsta u njihovom edukativno informativnom kartonu.

 

„Mogu, ako hoću 2“ - "Mah-2“

Policijski službenici za prevenciju, područni  kontakt- policajac u suradnji sa zdravstvenim djelatnikom, djelatnikom socijalne skrbi i predstavnikom  nevladine organizacije upoznaju roditelje učenika 6. razreda (na zajedničkom roditeljskom sastanku) o činjenici da su stupovi sigurnosti  prevencija i represija. Naglašavajući ulogu i važnost prevencije, roditelje se upoznaje s  preventivnim aktivnostima koje mjerljivo i vidljivo doprinose prevenciji zlouporabe droga, vršnjačkog nasilja, vandalizma i drugih oblika rizičnog ponašanja. Ujedno, roditeljima se informativno prezentira stanje sigurnosti na području lokalne zajednice u kojoj žive (stopa kriminaliteta, broj prijavljenih i otkrivenih kaznenih djela zadnjih pet godina).  Potičući interaktivni pristup  s roditeljima, razgovaraju o problemima u svezi zloporabe droga, vandalizma i nasilničkog ponašanja. Također se roditeljima iznose činjenice o vrstama droga na našem tržištu, cijenama, učincima i načinima prepoznavanja konzumenata te se upućuju na institucije i udruge koje mogu pomoći u slučaju sumnje da su njihova djeca u doticaju sa sredstvima ovisnosti.

Područni kontakt-policajac predstavlja se roditeljima i upoznaje ih  sa svojim radom na području lokalne zajednice i aktivnostima koje provodi te mehanizmima suradnje između djece, roditelja i kontakt policajaca (policija u zajednici).

Djelatnici zdravstva i socijalne skrbi, kao i predstavnici nevladinih organizacija prezentiraju roditeljima ulogu, angažman i svrhu rada njihovih institucija i organizacija u prevenciji i sprječavanju zlouporabe droga (oblici pomoći) kao i drugim slučajevima rizičnog ponašanja djece i mladih (vršnjačko nasilje, vandalizam, alkohol i dr), s naglaskom na prevenciju ovisnosti - upoznavanje sa štetnim posljedicama konzumiranja sredstava ovisnosti.


PIA Prevencija i alternativa

Tijekom mjeseca travnja (15.,21.,22. i 23.) policijski službenici proveli su radionicu na temu „Zlouporaba droga i drugi oblici rizičnog ponašanja ( vandalizam i nasilničko ponašanje te alkohol) s aspekta policijskog postupanja“ u sklopu programa Zajedno možemo više, PIA Prevencija učenicima 5. i 6. razreda u trajanju od jednog školskog sata. Učenici  su se upoznali s osnovama policijskog postupanja te pravnim normama  u slučajevima zlouporabe opojnih droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

Kroz „Kviz znanja-značaj prevencije kriminaliteta“ i „Pravodobno rješavanje problema“ ponovili su usvojena znanja kako bi se dodatno učvrstili pozitivni životni stavovi i socijalno prihvatljivi oblici ponašanja.

S učenicima 6. razreda provedena je radionica istog naziva s naglaskom na detaljnije upoznavanje  zakonskih sankcija, kao i štetnih  posljedica zlouporabe droga i alkohola te drugih oblika rizičnog ponašanja, posebice vandalizma i vršnjačkog nasilja gdje ih se zaključno usmjerava da drogama i drugim rizičnim ponašanjima odlučno kažu NE jer za to uvijek postoji alternativa.

Svaki učenik je  na kraju predavanja dobio edukativno informativni karton „Moj otisak prsta“, koji sadrži podatke o njegovom kontakt policajcu te važne telefonske brojeve državnih institucija i organizacija koje mogu u slučajevima potrebe nazvati i zatražiti pomoć. 

Izvor: Mirjana Jurica, pedagoginja

preskoči na navigaciju