preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zamet Rijeka

Login
Tražilica
e-Dnevnik

Katalog knjižnice OŠ Zamet

Priloženi dokumenti:
Kamo nakon osnovne skole (1).pdf

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Ožujak / travanj

Iskustvo nije znanje što ga steknemo tijekom godine već način na koji to znanje primijenimo u praksi.

A. L. Huxley

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tribina o epidemiji pretilosti u dječjoj dobi
Autor: Iva Nežić Crljenica, 20. 12. 2019.

U sklopu aktivnosti Zdravstvenog kluba „Teen-junior Zamet“ pedagoginja Mirjana Jurica nazočila je 13. prosinca tribini  Katedre za obiteljsku medicinu povodom Dana Medicinskog fakulteta  pod nazivom „Epidemija pretilosti u dječjoj dobi“. ​


Moderatorice tribine bile su naša školska liječnica, dr. Tatjana Čulina, koja je održala predavanje „Specifičnosti u radu s preuhranjenim adolescentom – koliko mu je potrebna pomoć obitelji, škole i šire zajednice?“ i liječnica obiteljske medicine dr. Ana-Marija Prepelec s predavanjem „Epidemija pretilosti u dječjoj dobi“ . Liječnice su ukazale na ozbiljnost preuhranjenosti današnjih adolescenata. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije zabrinjavajuć je porast pretilosti kod djece u periodu od 1975. godine do danas. Podatci dobiveni istraživanjem ukazuju kako je 1975. godine bilo 11 milijuna pretile djece u svijetu dok je danas čak 124 milijuna pretilih.  Nažalost, Hrvatska ne zaostaje u ovim poražavajućim rezultatima.

Sudionice tribine istaknule su  kako je provedeno istraživanje  praćenja krvnog tlaka kod mladih na području europskih zemalja te su rezultati ukazali na zabrinjavajući porast krvnog tlaka, osobito u mediteranskim zemljama. Podatak se kosi s načelom zdrave mediteranske prehrane  što dovodi u pitanje hrane li se „Mediteranci“  uistinu zdravom, mediteranskom kuhinjom.

Kad se govori o pretilosti, razlikujemo primarni i sekundarni oblik. Primarni oblik pretilosti u 98% slučajeva proizlazi iz problema društva, dok se sekundarni oblik  veže za neke  bolesti koje posljedično dovode do pretilosti.

Društvo se mora  baviti  primarnim oblikom do kojeg dolazi zbog loših prehrambenih navika, nedostatka fizičke aktivnosti, okolišnih čimbenika, nacionalnih i internacionalnih čimbenika.

Nakon uvodnih predavanja  organiziran je okrugli stol na kojem su,  uz članove Katedre za obiteljsku medicinu,  sudjelovali predstavnici  Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb,  Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ, Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje, Odjela gradske uprave za sport, NZZJZ-a te predstavnici ravnatelja osnovnih škola.

Predstavnici su o aktualnoj problematici progovorili svatko iz svoje domene i istaknuli što čine kako bi preventivno djelovali na smanjenje porasta pretilosti među djecom i adolescentima.

Sudionici su zaključili kako jedino interdisciplinarnošću struka možemo preventivno djelovati na trenutno loše i zabrinjavajuće brojčano stanje pretilih mladih osoba.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju