preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zamet Rijeka

Login
Tražilica
e-Dnevnik

Katalog knjižnice OŠ Zamet

Priloženi dokumenti:
Kamo nakon osnovne skole (1).pdf

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Prosinac

Čovjek je zbroj svojih djela, svega što je učinio i onoga za što je sposoban.

Mahatma Ganddhi

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Koliko jezika govoriš, toliko vrijediš!
Autor: Iva Nežić Crljenica, 29. 9. 2017.

Vijeće Europe proglasilo je 2001.g. Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna:

„…Odbor ministara odlučio je proglasiti Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine. Odbor je preporučio da se Dan organizira na decentraliziran i fleksibilan način u skladu sa željama i resursima država članica, čime bi se omogućilo bolje definiranje svojih vlastitih pristupa, te da Vijeće Europe predloži zajedničku temu svake godine. Odbor ministara poziva Europsku uniju da se pridruži Vijeću Europe u ovoj inicijativi. Za nadati se da će se Dan obilježiti suradnjom svih relevantnih suradnika…“

Odluka Odbora ministara Vijeća Europe, Strasbourg (776. susret – 6. prosinca 2001.g.)


Jedna od glavnih poruka Europskog dana jezika je zasigurno ona da su jezična znanja i jezične vještine pravo, ali i obveza svakog čovjeka u današnjem modernom svijetu. Europa je riznica jezičnih bogatstava-postoji više od 200 jezika na našem kontinentu, a čak su 24 jezika službeni jezici u Europi. Ta bogata jezična raznolikost mora se sačuvati i njegovati. Svaki čovjek mora težiti tome da savlada znanja i vještine dva do tri strana jezika kako bi mogao biti što uspješniji u privatnom i poslovnom segmentu. Učeći strani jezik, upoznajemo kulturu toga naroda te tako postajemo tolerantniji prema drugim običajima i kulturama.

Nikada nismo prestari ni premladi za učenje jezika. Djeca, osobito u ranom djetinjstvu, s lakoćom uče strani jezik jer su neopterećena pravilima pa jezik „upijaju“ kroz igru i zabavu. Stariji ljudi, učeći jezik, „treniraju“ mozak i ostaju dulje vitalni i aktivni. Učenje jezika ima brojne prednosti. Otvara nam mnoga vrata, spaja nas s drugim kulturama, nudi nam bolju budućnost.

 

Naša je Škola dugi niz godina poznata po kvalitetnom poučavanju stranih jezika – engleskog i njemačkog. Jedna smo od rijetkih županijskih škola u kojoj se, osim engleskog, i njemački jezik uči kao prvi strani jezik. Metode poučavanja naših učiteljica su djeci zanimljive i privlačne, u nastavi se koriste mnogi atraktivni sadržaji i mediji.

Europski dan jezika ove smo godine obilježili brojnim aktivnostima. Učenici su izrađivali plakate o Europskoj uniji i europskim jezicima. Školski hodnici okićeni su pozdravima na mnogim jezicima te nekim riječima iz njemačkog jezika koje učenici najčešće upotrebljavaju u dramatizacijama i dijalozima na nastavi. Učenici i učiteljice su dobili i narukvice s porukom „razgovaraj sa mnom!“ na raznim jezicima. U školskom dvorištu učenici su ispisali pozdrave na službenim europskim jezicima pa je pogled s prozora i balkona Škole bio uistinu jedinstven.

Ponekad slika govori više nego tisuću riječi, stoga u galeriji fotografija pogledajte kako smo obilježili Europski dan jezika 2017.g.!

           

UČENICI KREDAMA PIŠU POZDRAVE NA SLUŽBENIM EUROPSKIM JEZICIMA I NOSE ZASTAVE EUROPSKIH DRŽAVA

  

ŠKOLSKI ZIDOVI UKRAŠENI POZDRAVIMA NA RAZNIM JEZICIMA

  

NARUKVICE S PORUKOM "RAZGOVARAJ SA MNOM!" NA RAZNIM JEZICIMA

   

 

PANO O EUROPSKOJ UNIJI I SLUŽBENIM EUROPSKIM JEZICIMA KOJI SU UREDILI UČENICI NA SATU NJEMAČKOGA JEZIKA

   

PANOI KOJE SU UREDILI UČENICI NA SATU NJEMAČKOGA JEZIKA

 

NAJČEŠĆE UPOTREBLJAVANE RIJEČI NA NASTAVI NJEMAČKOGA JEZIKA

 

     

PANO KOJI SU UREDILI UČENICI I UČITELJICE NA SATU ENGLESKOGA JEZIKA

PANO NA ULAZU U ŠKOLU

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju