2015-11-30 10:21:37

Pametne politike za pametne otoke

Nakon što je usvojio samoinicijativno mišljenje o pametnim otocima, Europski gospodarski i socijalni odbor odlučio je pokrenuti i projekt na tu temu. Projekt je započeo upravo  konferencijom Pametne politike za pametne otoke, koja je organizirana zajedno s mrežom INSULEUR i uz podršku Povjerenstva za otoke Konferencije rubnih pomorskih regija (CPMR) i Europske federacije malih otoka. 

Konferencija je održana u petak 6.11.2015.g. u hotelu Malin u Malinskoj, na otoku Krku. Domaćin je bila Županijska komora Rijeka Hrvatske gospodarske komore.Na njoj se razmatrala ideja prema kojoj otoci imaju jedinstvene karakteristike koje donose specifične teškoće, ali se često, ako se provode politike pametnog i održivog razvoja, mogu pretvoriti u prednosti.

Cilj konferencije je bio okupiti tvorce politika i glavne sudionike uključene u razvoj i provedbu politika za pametne otoke te im dati prostor za raspravu o projektima i dobrim praksama. Predstavljena su različita rješenja i ideje s brojnih područja kao što su: energija i promet, digitalni program, sigurnost, poljoprivreda, trgovina, poduzetništvo i oporezivanje i zdravstvena politika.

Naša učiteljica Anica Klapan je sudjelovala na konferenciji na poziv Društva naša djeca. Oni su  organizirali sudjelovanje mladih čuvara okoliša iz nekoliko županijskih osnovnih škola na konferenciji. Učiteljica Klapan je napravila prehrambene proizvode od samoniklog bilja i pomogla mladim čuvarima okoliša da načine prezentaciju istih. Ona se i inače bavi prehranom na što prirodniji način, te i sa svojim učenicima redovito provodi radionice s ovom temom.


Osnovna škola "Zamet" Rijeka