2015-11-21 13:58:02

Fizika i kemija nisu bauk – Svjetski dan znanosti u našoj školi

UNESCO je 2001. godine proglasio 10. 11. Svjetskim danom znanosti za mir i razvoj. Cilj je osnažiti svijest javnosti o ulozi znanosti u promociji mira i održivog razvoja, poduprijeti nacionalnu i međunarodnu solidarnost u širenju rezultata znanstvenih istraživanja te usmjeriti pažnju  izazovima s kojima se suočava znanost.

Upravo taj dan predstavlja priliku da se pokuša povećati zanimanje i razumijevanje prirodnih znanosti i matematike od strane učenika osnovnih škola.

Svjetski dan znanosti obilježavaju sve zemlje članice UNESCO-a, a do sada su ga najintenzivnije slavili u Kanadi, Madagaskaru, Portugalu i Tunisu.

U našoj smo školi obilježili taj dan prezentacijom pokusa iz fizike i kemije pod nazivom Fizika i kemija nisu bauk.

Učenicima šestih razreda predstavljeno je niz zanimljivih pokusa koje su kasnije mogli i sami isprobati. Prezentaciju pokusa vodili su učenici sedmih i osmih razreda.

Svoj zadatak su vrlo ozbiljno shvatili te su svaki dan vrijedno uvježbavali pokuse kako bi oni na dan prezentacije uspjeli. Sav trud se uvelike isplatio jer su šestaši s oduševljenjem pratili svaki pokus, što se može vidjeti i na priloženim fotografijama.

Nije nedostajalo ni pitanja na koja su naši učenici vješto odgovarali objašnjavajući svaku fizikalnu i kemijsku pojavu iz pokusa.

Nakon tri puna sata svi smo već bili pomalo umorni, ali i zadovoljni odrađenim poslom.

Zbog uspješno provedenog projekta u sklopu Dana znanosti i velikog interesa učenika, predloženo je da se isti pokusi prezentiraju i mlađim razredima. Dogovori su u tijeku i nadamo se da fizika i kemija u našoj školi neće biti bauk, već nastavni predmeti u sklopu kojih ćemo kroz zanimljive pokuse raspravljati o prirodnim pojavama kao dijelu naše svakodnevice.


Osnovna škola "Zamet" Rijeka